Innehållsdeklaration

Tanken, i den mån den finns, är att skriva av mig om kroppsfixering, nakenhet, självkänsla, perfektionism, reklam- och mediainflytande, jämställdhet, sexualisering och annat jag tycker om att skriva om.
Det dyker även upp diverse länkar till saker jag snubblar över.
Är tyvärr inte så frekvent uppdaterad längre, dock enstaka inlägg och scheman för hyrda bad i Uppsala.

onsdag 21 februari 2007

Ett tankeexperiment

Är kön en konstruktion? Hur skulle samhället bli om vi så långt som möjligt bortsåg från individers kön?
Låt oss för experimentets skull anta att vi har ett samhälle där samtliga invånare är inriktade på att alla skall behandlas som individer utan att stoppas in i nåt fack, inte som tjejen, den blinda eller invandraren. Det är här det hypotetiska hoppet krävs. Samtliga invånare, all reklam och all media i detta fiktiva samhälle måste vara fokuserade och dedikerade denna uppgift för att det ska lyckas, därför kommer det aldrig att ske. Enda möjligheten är ett sektsamhälle i liten skala och det tror jag vi alla avstår ifrån.
Om barnen får växa upp utan att inordnas i grupper, borde inte det leda till att de istället utvecklar sin individualitet?
Den mest svindlande tanken är kanske att aldrig skilja på könen, samma leksaker, kläder, omklädningsrum osv. Är inte skolningen i att könen är olika den underliggande orsaken till ojämlikheter hemma och på arbetsplatser senare i livet? Vilken annan separering av grupper är accepterad på samma sätt? Prova att föreslå på nästa föräldramöte att blonda och svarthåriga skall ha olika lektionssalar i geografi, eller att långa skall äta i en annan matsal.
Men tänk på vad som skulle hända när barnen når puberteten då?!
Ja, det är här det blir riktigt intressant; skulle det ena könet helt plötsligt börja bli upphetsade av det andra automatiskt? Det vi kanske kan jämföra med på nåt plan är hur det fungerar för homosexuella ungdomar som byter om tillsammans med jämnåriga av sitt eget kön. Blir de automatiskt attraherade av de andra i omklädningsrummet bara för att de är nakna eller krävs det nåt mer? Spelar nakenheten nån roll eller spelar individen i sig kanske mer roll?
Om samhället i övrigt lyckats visa upp en avsexualiserad bild av könen och fokuserat på personlighetens relevans kanske det inte skulle göra så mycket att de fick se varandra nakna. Det är ju trots allt bara kroppsdelar, som vilken armbåge som helst, eller?
Men skulle inte den sexuella spänningen mellan könen försvinna? Människorna skulle tappa sitt intresse för sex!
Är du säker? Är det din partners nakenhet och genetalier som tänder dig eller dennes personlighet och era känslor för varann?
Ytterligare en möjlig effekt med ett "avkönat" samhälle skulle vara att begreppet "komma ut ur garderoben" skulle bli onödigt, jag tror inte världen skulle gå under av det.
Som sagt: Ett tankeexperiment som förmodligen är praktiskt ogenomförbart men jag gillar att fundera på hur det skulle kunna vara.
Ett litet tillägg: Imorse i omklädningsrummet på gymet kom jag att tänka på ännu en sak. Det skulle inte bildas såna tajta enkönade sociala nätverk som det jag iakttar i herrarnas omklädningsrum. Det är ett gäng på kanske 10 män i 45 - 65-års åldern som verkar jobba inom, om inte samma företag så iallafall samma branch. Kan tänka mig att den nyanställda tjej som vill med i deras gäng kommer att få det väldigt svårt. Dels för att de verkar rätt stela i sina roller och dels för att hon aldrig skulle få fysiskt tillträde till deras lilla "klubb", helt lagligt och fullt (?) accepterat.
(Edit: Artikel med koppling till "gubbklubben" i mitt sista stycke.)

1 kommentar:

  1. Mer på samma ämne finns på http://oblyg.blogspot.com/2011/03/nakenskrack-eller-naturlig-installning_17.html

    SvaraRadera