Innehållsdeklaration

Tanken, i den mån den finns, är att skriva av mig om kroppsfixering, nakenhet, självkänsla, perfektionism, reklam- och mediainflytande, jämställdhet, sexualisering och annat jag tycker om att skriva om.
Det dyker även upp diverse länkar till saker jag snubblar över.
Är tyvärr inte så frekvent uppdaterad längre, dock enstaka inlägg och scheman för hyrda bad i Uppsala.

onsdag 6 april 2011

Berättigad undran

Klumpesnusk undrade i ett blogginlägg härförleden över varför naturister är så noga med att ta avstånd från sex i alla dess former och jag kan förstå hans undran. Samtidigt finns det för mig en förklaring. Jag som naturist, om vi nu skall hålla på med etiketter, är lite trött på att ta diskussionen om sex när jag kanske vill prata om gemensam nakenhet och kroppsuppfattning. Kan man fördröja själva sexpratet så pass länge att man hinner berätta om allt annat först är mycket vunnet känner jag. Jag håller med Klumpe och tycker också att det vore trevligt om samhället kunde vara mer avslappnat kring sex och många naturister, eller kroppsanarkister kanske vi skall kalla oss, har en okomplicerad syn på de sexuella sidorna av livet men det var inte det som ledde oss in på nakenbanan. Det kom snarare som ett resultat av avdramatiseringen av kroppen. Eftersom den som provar på naken gemenskap ganska snart inser att sex inte automatiskt har med kroppslig nakenhet att göra blir det tydligt att sex alltid är närvarande (eller frånvarande) oavsett om vi har kläder eller inte och då blir det även lättare att inese att det inte är farligt med sex, det har ju gått bra hittills, med eller utan kläder. Sen när det kommer till själva utövandet av sexualla aktiviteter så får man ju se till att anpassa sig till de övriga närvarande, de flesta klarar av att bedöma vad som är ok för de andra. Om alla verkar vara ok med det finns väl inget att invända men det normala på stranden till exempel är ju att ägna sig åt vanliga offentliga strandsysslor. Och jag tror mig förstå att Klumpe håller med?
De som inte är tillräckligt öppna redan kan ha problem att ta till sig de tankarna direkt från början, det är ofta ett tillräckligt stort steg att bara visa sig naken eller se andra nakna. Nu kanske det låter som att jag tycker vi skall mörka och måla upp en bild av att vi är asexuella asketer som lever klosterliv rakt igenom men det är inte det. Jag har bara uppfattningen att många nyfikna nakenbadare skräms bort om de får för sig att det förekommer frivolt sex i kretsarna kring naturister. Om vi inte är tydliga med att vanlig hyfs och respekt gäller hos oss också blir våra områden lätt en sockerbit för folk som tror att det är fritt fram. Jag skulle inte ha nåt emot att det fanns skyltade områden för de som vill ägna sig åt "dogging", swinging eller dylikt. Allt för ofta vädrar en del (ensamma män) sina erfarenheter (fantasier?) om hur de visat upp sig/onanerat/haft sex/tittat på andra som haft sex osv på någon nakenstrand och vill få det till att låta som det är ett helt ok beteende där. Det tror jag är den största anledningen till att jag iallafall oftast tar avstånd från det sexuella när det kommer till naturism och nakenbad, det får folk sköta efter eget huvud och helst med hänsyn till andra.
Det är skillnad på vad man är och vad man gör, jag är en människa och jag är en sexuell varelse, det kan jag inte göra så mycket åt medan det jag gör däremot står under min egen vilja och därmed kan jag visa respekt mot andra som inte delar mina åsikter. Hur fel jag än tycker att de har. Sen om de däremot inte visar mig samma respekt så får vi väl ta det därifrån...
Sen är det ju ett val att bli provocerad av vad andra gör, nakenbad, offentligt sex eller koranbränning.

2 kommentarer: