Innehållsdeklaration

Tanken, i den mån den finns, är att skriva av mig om kroppsfixering, nakenhet, självkänsla, perfektionism, reklam- och mediainflytande, jämställdhet, sexualisering och annat jag tycker om att skriva om.
Det dyker även upp diverse länkar till saker jag snubblar över.
Är tyvärr inte så frekvent uppdaterad längre, dock enstaka inlägg och scheman för hyrda bad i Uppsala.

onsdag 23 mars 2011

Den tyska ådran

Ja, det berättas ju ofta om naturismens uppkomst i det vilhelminska Tyskland, som en protest mot den naturfrämmande, moderna livsstilen.
Det som inte berättas så ofta är hur rörelsen agerade i och under de mörka åren kring andra världskriget. På DN:s nätupplaga går det att läsa en kort redogörelse för hur olika intressen "kapade" naturiströrelsen. Eller lät den sig kapas allt för lättvindigt?

3 kommentarer:

 1. Jag skummade igenom artikeln och den är väldigt ytlig och summarisk. Det går inte att hitta någon enhetlig naturiströrelse i Tyskland före nazisternas maktövertagande i januari 1933. Det fanns flera olika naturistförbund, även ett sådant med socialistiska förtecken.

  I början av 1930-t fanns vid Motzener See utanför Berlin tre stycken naturistplatser sida vid sida, en "vanlig-opolitisk" en kommunistisk och en nazistisk.

  1932 (alltså före Hitler) kom dråpslaget i form av en ny lag i Preussen som gjorde det svårt att bedriva naturistverksamhet.

  I Tredje Riket var alla föreningsrörelser utanför partiet förbjudna, även scouter o dyl; detta drabbade även naturistföreningarna. I huvudsak upphörde nästan alla föreningar, några övervintrade dock enligt rådande politiska villkor och ingick i NS_byråkratin.

  Efter kriget återskapades naturiströrelsen i Tyskland, men även då fanns flera olika naturistförbund, dock nu utan politiska förtecken.
  /Olle S

  SvaraRadera
 2. Olle, tack för förtydligandet. Du är en klippa i Naturistarkivet. Segla lugnt!

  SvaraRadera