Innehållsdeklaration

Tanken, i den mån den finns, är att skriva av mig om kroppsfixering, nakenhet, självkänsla, perfektionism, reklam- och mediainflytande, jämställdhet, sexualisering och annat jag tycker om att skriva om.
Det dyker även upp diverse länkar till saker jag snubblar över.
Är tyvärr inte så frekvent uppdaterad längre, dock enstaka inlägg och scheman för hyrda bad i Uppsala.

måndag 1 februari 2010

The Naked Rambler

För er som inte känner till Stephen Gough finns en förklarande artikel i senaste naturisten.se.
I samma nummer pratar ledaren om riskerna med att som naturister hålla sig undan för mycket.
Ändå finns i våra föreningar en hel del "naturister" som mer än gärna torgför rent textilistiska föreställningar. Att naturismen skall bedrivas bakom plank och i skydd av skyltar. Naken får man vara endast i största möjliga avskildhet, där "ingen kan se". En naturism som måste praktiseras i det fördolda, som skall hemlighållas; det verkar inte sunt.

Om vi själva förpassar vår folkrörelse till underjorden får vi också acceptera att allmänheten tycker att vår verksamhet inte verkar vara rumsren...
Jag håller med om att vi måste kunna prata om och vara öppna med vårt val av livsstil, däremot ser jag ändå ett visst behov av avskildhet. Kanske inte så mycket på grund av våran påstådda omoral eller att vi skall vara en klubb bara för inbjudna.
Min misstanke är att om vi skulle bada blandat på ständerna eller kanske bara skildes åt av ett "streck i sanden" skulle det vara svårt för nyfikna att våga prova på. Nu kanske någon vill hävda att det skulle vara tvärtom, om vi rörde oss bland de textilt begränsade skulle de bli så inspirerade och lockade så tillslut skulle vi alla bada utan kläder. Jag förstår er tanke, men tyvärr skulle folk i gemen förmodligen bara se oss som Stephen Gough i plural.
Det skulle funka om vi vore en stor och diversifierad grupp, nu är vi ganska få och hyfsat homogena. Klart det vore häftigt att få göra revolution och omvända världen, få störta den gamla syndfulla inställningen till kroppen i avgrunden. Men jag tror vi inte har den tyngden just nu, vi är för få.
Det vi måste rikta mer energi på är inte att försöka ge samhället en lektion i moral, utan vi måste se till att de som är nyfikna och intresserade vågar prova på och upptäcka fördelarna med nakenbad och naturismen i stort. Då behövs avskildhet och avslappnade miljöer där alla är nakna och på samma nivå. Då behövs mindre evangelism och frälsning, sånt kan skrämma många. Tänk själv om du som textilare träffade Stephen Gough och han började agitera, naken. Det spelar ingen roll att har rätt i sak, du kommer inte höra någonting utan bara stå och stirra på den nakna mannen framför dig.
Nu vill jag inte påstå att Stephen inte gör nåt gott, det blir en debatt i media och det kan komma nåt gott ur det. Risken, som vi kanske måste ta ibland, är att folk bara kommer att minnas en naken galning.

För att göra en lokal anknytning så vill jag säga att jag tycker vi skall föreslå och jobba för att det kommer upp skyltar till nakenbadet ute vid Fjällnora. Det sitter ju skyltar till hundbad och allt annat så varför inte till nakenbadet?

2 kommentarer:

 1. En kommentar angående skyltningen (vägvisarskyltar) till nakenbadet vid Fjällnora.

  Jag har ibland pratat med nakenbadarna på platsen om detta. I regel får man svaret: Nej, nej, inte det!

  De verkar tro att om vägen till nakenbadet skyltades så skulle "fula gubbar" komma dit, alternativ skulle så många badare komma till badet att det blev överbelagt./Olle NN

  SvaraRadera
 2. Jo, jag är medveten om det problemet som vissa har med skyltning. Dock tror jag att fula gubbar inte är mindre kapabla att använda kartor och information på internet än vad rutinerade naturister är. Det vill säga, de kommer att hitta dit ändå, det hjälper föga att inte skylta.
  Och om stranden blir överbefolkad får vi ju orsak att driva en kampanj för utökande av strandområdet, förslagsvis på den nord-östra stranden längs gångvägen.

  SvaraRadera