Innehållsdeklaration

Tanken, i den mån den finns, är att skriva av mig om kroppsfixering, nakenhet, självkänsla, perfektionism, reklam- och mediainflytande, jämställdhet, sexualisering och annat jag tycker om att skriva om.
Det dyker även upp diverse länkar till saker jag snubblar över.
Är tyvärr inte så frekvent uppdaterad längre, dock enstaka inlägg och scheman för hyrda bad i Uppsala.

måndag 21 januari 2008

Lika olika II

Här har jag skrivit om det förut. Jag tänkte nu försöka spinna vidare där jag avslutade.

Jag snubblade över en debattartikel som förespråkar gemensam nakenhet som en väg mot jämställdhet. Nakenfis har också skrivit lite nya inlägg som stämmer väl med vad jag känner.

Det som kittlar mina tankar nu är det faktum att så många människor även i vår moderna tid känner ett behov av att markera kön på barn genom kläderna. Barn är ju asexuella varelser (och skall så vara) tills de nått en viss ålder, vanligvis nånstans i puberteten. Varför är det då så viktigt att på spädbarn visa genom rosa, rysh-pych och blommor att det är en blivande kvinna som ligger i vagnen? Är det för att de skall kunna bemötas på "rätt" sätt och masseras in i den roll som de enligt genusnormen skall ha. För tänk om barnet vore helt genuslöst när de mötte en främling, vad skulle hända då? Jag har märkt att en av de första sakerna som folk frågar är om det är en pojke eller en flicka som jag har med mig. Jag får en väldig lust att svara: Spelar det nån roll? Tyvärr anses det förmodligen lite oförskämt och snäsigt att inte ge det svar de förväntat sig. Men en vacker dag så kanske...

Om man samtidigt ser det här i parallell med vad som sker på en badstrand med barn så kan man fundera lite mer. Barn accepteras oftast nakna på allmänna badstränder, iallafall upp till 3-4 års ålder. Vad är det som gör att de sedan skall tvingas klä på sig obekväma, skavande, sandsamlande och fuktbevarande badkläder? Barnen bryr sig ju knappast, mer än att de vill se ut som de vuxna möjligen. Förmodligen är det den mer eller mindre inbillade risken för snuskgubbar som spelar in. Jag vill inte förringa den skada dessa personer kan åsamka andra men samtidigt tror jag att det är ett lite överdrivet problem just på badstränder. Men jag skall erkänna att jag inte har så mycket erfarenhet på området. Dock har jag en teori som går ut på att personer som har en felriktad sexuelitet undviker att utsätta sig för risken att bli avslöjade. Den risken borde (för män) vara påtaglig på en nakenstrand, iallafall såvida de inte gräver en grop och ligger på mage hela dagen.
Jag har läst att barn som växer upp med att vara på nakensträder får en mer avslappnad inställning till sin egen och andras kroppar, det hjälper de även att sätta egna (och därmed sunda) gränser om vad som är ok för dem. De får lättare att prata med vuxna om de skulle utsättas för nån slags övergrepp senare i livet då nakenhet för dem inte är något skamfyllt, de slipper skämmas över att de själva varit nakna.
Här är en intressant artikel med refernser i ämnet.

Sen kan jag inte låta bli att lägga ut en länk till en artikel om hur en brassevaxning går till. Berättat av en vaxare som även ger sin sunda syn på hur kroppsfixering och skönhetsideal påverkar unga idag.
Innan man provar att ta bort hår i underlivet skall man veta att det finns problem som kan uppstå, att håret finns där av en anledning och att det INTE är mer hygieniskt utan hår. Dock går det för många att utföra detta utan problem och gillar man det så är det ju bara att köra på. Jag gör det, får inga problem men kan däremot inte raka mig i ansiktet med hyvel och har därför fått byta teknik där. Det är inte konstigare än så. Gör det DU känner är rätt för dig, om du får problem, sluta.

1 kommentar:

  1. Jag vet inte om du har sett reklamsnutten för Kellogs K Special som just nu visas på bland annat TV4. En del tycker säkert att det är att slösa energi på meningslösheter (att irritera sig på reklam kan ju tyckas vara att överreagera), men jag börjar bli lite trött på den typen av reklam. Reklamen börjar med att en söt tjej (som för övrigt ser rätt så vältränad och slank ut) tar på sig ett par tajta jeans så att rumpan liksom fastnar lite när hon ska dra upp jeansen. Och sen håller det på så. Hon provar olika kläder och känner sig aldrig riktigt nöjd med hur hon ser ut i kläderna. Det sista plagget hon tar på sig är en polotröja för att dölja de "dubbelhakor" hon får när hon tar på sig en tröja (och hon får verkligen anstränga sig för att få några extrahakor). Varför stör jag mig då på reklamen?

    1) Det är en tjej i reklamen. Varför är det, nästan, alltid tjejer som är med i sån reklam? Det är som att de verkligen vill jobba på att få just tjejer att inte känna sig nöjda med sig själva och jämföra sig med hur andra ser ut.

    2) Tjejen i reklamen är inte överviktig någonstans. Hon har ingen som helst anledning till att känna sig missnöjd med hon ser ut. Ska vi tittare ha henne som mall och jämföra oss med henne för att se om vi är överviktiga och därför borde börja äta Kellogs K Special till frukost?

    SvaraRadera