Innehållsdeklaration

Tanken, i den mån den finns, är att skriva av mig om kroppsfixering, nakenhet, självkänsla, perfektionism, reklam- och mediainflytande, jämställdhet, sexualisering och annat jag tycker om att skriva om.
Det dyker även upp diverse länkar till saker jag snubblar över.
Är tyvärr inte så frekvent uppdaterad längre, dock enstaka inlägg och scheman för hyrda bad i Uppsala.

fredag 11 december 2009

Lyssningstips

Här kommer ett litet tips om att nu har det kommit ett nytt avsnitt av Naturist Living Show.
Denna gång, som är del två i serien om nakenhet och den mänskliga kroppen, pratar Stéphane om gymnofobi, det vill säga skräcken för sin egen eller andras nakenhet.
Han börjar med att hävda att det verkligen är en fobi som i stort sett hela samhället lider av och han berättar att det till och med finns personer som hellre dör än visar sig nakna inför sina kollegor till exempel. Exemplet han tar upp är från tiden efter 9/11 då larmen om mjältbrand via post duggade tätt i U.S.A., tydligen fanns det då personer som vägrade genomgå den dekontamineringsprocess som föreskrevs då de hade varit tvugna att klä av sig nakna ute på parkeringsplatsen.
Stéphane vill få det till att gymnofobi är en inlärt rädsla för den nakna kroppen. Jag skulle vilja prova tanken att det inte är en rädsla för själva kroppen utan för vad det gör med oss i den sociala sättningen. Vad händer med min plats i hierarkin om jag bryter mot den kulturella regeln att visa mig naken? Vi som är naturister kan ju vittna om den känsla av jämlikhet som sprider sig när man är en grupp nakna människor.
Fast å andra sidan känner jag lätta fobikänslor inför spindlar även om jag med hela mitt medvetande vet att just den här är inte giftig och kan inte göra mig något illa över huvud taget.
Sen vill jag inte gå så långt som att som Stéphane hävda att naturister är bättre människor, inte bättre än andra iallafall. Jag känner mig däremot bättre som naturist än vad jag gjorde innan jag blev det.

Efer det går Stéphane igenom en dokumentär jag tipsade om tidigare. Jag ser nu att jag inte skrev så mycket som jag borde gjort, den är verkligen bra. Jag ska ta och se om den om jag kan hitta den.
Det är ett riktigt bra program som blandar psykologiska laborationer med vetenskapliga inslag om historiken och kulturen kring våran nakenhet. Laborationerna består av olika situationer som 8 personer får utstå med mellanvarande diskussioner och reflektioner.

Iallafall vill jag säga titta på programmet om ni kan hitta det nånstans, jag skall lägga upp här om jag hittar det igen. Om ni vill höra nån prata om programmet efteråt och få lite reflektioner så lyssna på podcasten.

Nu är det julledigt för den här nakenfisen, vi får se om det ledir till fler eller färre inlägg ett par veckor framöver.

1 kommentar: