Innehållsdeklaration

Tanken, i den mån den finns, är att skriva av mig om kroppsfixering, nakenhet, självkänsla, perfektionism, reklam- och mediainflytande, jämställdhet, sexualisering och annat jag tycker om att skriva om.
Det dyker även upp diverse länkar till saker jag snubblar över.
Är tyvärr inte så frekvent uppdaterad längre, dock enstaka inlägg och scheman för hyrda bad i Uppsala.

torsdag 4 september 2008

Hur gör djur?

Läste en intressant fråga som Katerina Janouch svarat på i AlltOmBarn.
Ja, ska vi gömma våra kroppar så mycket som möjligt hemma? Tar barn skada av nakna kroppar? Och i så fall även om det bara är inom familjen?
Visst vill man inte skämma ut sina barn och göra de obekväma inför vänner eller andra, men om jag går runt naken hemma regelbundet och i relevanta sammanhang tror jag knappast att de kommer tycka att det är nåt märkligt. Jag gillar kommentarerna till svaret mer än Katerinas svar.
Jag antar att hennes aversion för nakenhet i köket baseras på nån slags hygientanke, jag ser andra problem där, man steker bacon naken bara en gång. Som nån slags bevis på att hennes hygientanke är kulturellt betingad kan vi titta på övriga kulturers syn på fötter utan skor. Det är väl i stort sett bara i skandinavien vi inte går med skor inomhus? Jag har förstått att iallafall amerikaner ofta ser den skolösa foten som ohygienisk, vilket enligt mig är ett cirkelresonemang. Om man har skor på sig hela, hela dagen så visst blir fötterna ofräsha, om man däremot har skor på sig efter behov får fötterna andas och blir mycket trevligare. Det borde väl vara nästan samma sak med hygiensynen på nakenhet?

Men, till rubriken, det här med nakenhet inom familjen (och i övriga sammanhang) har väckt en fråga hos mig. Varför klarar alla djur utom människan av att vara nakna inför varandra? Vad tror vi skulle hända om vi gick omkring som vi är födda? Exakt vad är det som är farligt med den nakna, mänskliga kroppen?

2 kommentarer: