Innehållsdeklaration

Tanken, i den mån den finns, är att skriva av mig om kroppsfixering, nakenhet, självkänsla, perfektionism, reklam- och mediainflytande, jämställdhet, sexualisering och annat jag tycker om att skriva om.
Det dyker även upp diverse länkar till saker jag snubblar över.
Är tyvärr inte så frekvent uppdaterad längre, dock enstaka inlägg och scheman för hyrda bad i Uppsala.

fredag 22 juli 2011

Men nu!?

Ok, vi har tydligen fått en stilpolis, på riktigt, i det här landet. Eller är det en moralpolis liknande den i religiöst fundamentalistiska stater?
Har vi eller har vi inte en frihet att klä sig som man vill på allmänna badplatser? Om man ofredar någon så måste väl det ändå bero på hur man uppträder, inte på hur man är klädd (eller inte).
Om det här fallet handlade om mannens beteende, skriv det då! Hävda inte att det hade med hans klädsel att göra, för senaste gången jag kollade var detta ett fritt land.

27 kommentarer:

 1. sv: Jo då nog tror jag helt klart att barnen bryr sig. I alla fall min son på 14 år skulle nog bry sig om det gick top less kvinnor på stranden eller kvinnor med string. Än hur dom såg ut.

  Tror nog absolut oxå att min dotter på 9 år skulle tycka det var grymt obehagligt med en främmande karl som springer runt och visar rumpan i string. Än om han var en stilig, ful, glad, sur eller galen karl. Hon tycker det är tillräckligt pinsamt med sådant i bara familje situationer där man redan känner varandra.

  Förstår faktiskt inte behovet av att springa och visa sig halvnaken offentligt bland folk som inte vill se så sådant?

  SvaraRadera
 2. Det jag tycker är intressant är hur vi skall dra en gräns för vad som skall vara tillåtet. Skall det vara en lag? Lika för män och kvinnor?

  SvaraRadera
 3. Kan inte se något obehagligt med att någon visar sig naken/halv naken på en badstrand eftersom vi alla är nakna underkläderna borde det istället avdramatiseras och tillåtas. Om man vill vara klädd alt inte vara klädd borde man istället få bestämma själv under förutsättning att man hela tiden uppförs sig som på andra ställen i samhället. Att det skulle vara pinsamt har jag svårt att förstå.

  SvaraRadera
 4. Väl talat Tone!
  Jag håller med om att ens beteende skall vara överordnat klädsel.
  Och vad det gäller pinsamhet så gillar jag det en vän sade en gång: Var och en skäms för sig själv.

  SvaraRadera
 5. Håller med Tone och Anders

  SvaraRadera
 6. Marie trebarnsmamma25 juli 2011 16:21

  Instämmer:-)

  SvaraRadera
 7. Tänk vad skönt det är att få bekräftat att man inte är ensam om sin åsikt och inställning till kroppen. Tack!

  SvaraRadera
 8. Har besökt en badstrand några gånger under den sista veckan och sett flera par som har nakenbadat mitt ibland övriga textilare och de har varit så diskreta att man knappt märkte att de var nakna, tänk om det kunde vara så på alla badstränder

  SvaraRadera
 9. Oj, låter skönt. Vart var det?
  Det vore verkligen skönt om det kunde vara så överallt.

  SvaraRadera
 10. Marie trebarnsmamma14 augusti 2011 11:56

  Ja, verkligen skönt:) Tänkt att kunna åka till vilken badstrand som helst och ändå kunna bada naken

  SvaraRadera
 11. Det var på en liten badstrand mellan Falkenberg och Halmstad, den har inget speciellt namn vad jag vet

  SvaraRadera
 12. Katarina, kan det vara så att det funkar bättre på mindre stränder? Där kan det ju kanske till och med bli en outsagd regel att man badar som man vill och alla som går dit vet om det.

  SvaraRadera
 13. Det kanske stämmer vet inte, var bara där som gäst

  SvaraRadera
 14. Det skulle vara som i Spanien där det är tillåtet att bada naken på alla stränder bara man följer reglerna, där finns heller ingen "stilpolis"

  SvaraRadera
 15. Katarina, kändes som att du hade kunnat göra samma sak då? Var det en sån stämning?
  Marie, jag tror det är så i Danmark också. Nån som vet? Har du varit i Spanien och provat? Känns det avslappnat att bada naken på en blandad strand?

  SvaraRadera
 16. Då jag alltid badar naken kändes det naturligt när jag såg andra som också gjorde det, min vännina som inte är nakenbadare behöll sina bikinitrosor på sig men tyckte inte heller att det var konstigt att jag nakenbadade, hon vet också att jag är naturist sedan flera år tillbaka. Övriga textilare som nakenbadare gjorde heller inget väsen av sig och alla skötte sig som man förväntar sig men antalet textilare var i majoritet.

  SvaraRadera
 17. Katarina: Det låter som en utopi. Är det inte det vi eftersträvar?! Frihet att klä sig som man vill.
  ...men skulle det vara så överallt skulle vi säkert få problem med "gluttare" som skulle tycka att det är spännande att sitta med kläder på och titta på nakna badare.

  SvaraRadera
 18. Vi lär nog aldrig bli av med "gluttarna" men de blir nog färre om nakenheten och hela hemlighetsmakeriet om detta avdramatiseras

  SvaraRadera
 19. Det har du förmodligen helt rätt i.

  SvaraRadera
 20. Har aldrig testat nakenbad utomlands, bara läst och det är likadant i Danmark. De har en tolerantare attityd än svenskarna. Har däremot testat att bada naken på några fribad och upplevde att det kändes mycket avslappnat och naturligt. Har också testat att bada naken och vara naken på en textilstrand några gånger. Det gick bra men då fick jag hålla en mycket låg profil och det var ingen som sa till mig eller visade några sura miner.

  SvaraRadera
 21. Till er som provat nakenbad på textilstrand: Tror ni det funkat lika bra om ni varit män? Hur gamla var ni när ni gjorde det? Vill ni skriva ett gästinlägg om det?

  SvaraRadera
 22. Sorgligt att säga men jag tror inte att det hade accepterats av någon på textilstranden om någon ensam man hade badat naken eller varit naken. Vad jag förstår så är synen på vad ensamma män som nakenbadare mycket mer begränsad än för oss kvinnor. Om en ensam man vill bada naken finns bara en plats och det är på nakenbadet men även där får de hålla en låg profil för att inte bli stämplade som "gluttare".
  Hur gammal jag var när jag för första gången testade att bada naken på en textilstrand, jag bör väl ha varit mellan 25-30 år skulle jag tro, nu är jag snart 40 och känner mig helt komfortabel med det :)

  SvaraRadera
 23. Det är nog så jag känner det också. De gånger jag varit ensam på stränder eller hyrda badtider så har jag känt de vibbarna. Jag skulle heller inte våga bada naken på en textilstrand.
  Tror du också det är vanligast att folk börjar slappna av och näcka strax efter 25? Jag har inte hört om så många tonåringar som börjat hänga på nakenstranden.

  SvaraRadera
 24. När folk börjar slappna av är svårt att säga, men om man ser på mig själv slappnade jag definitivt inte av innan 25 utan lite efter men sedan blev det nog tvärtom och sedan dess har jag inga problem att "näcka"

  SvaraRadera
 25. Jag var nog inte mogen för nakenbad och naturism förrän kring 35

  SvaraRadera
 26. Mina föräldrar var oorganiserade naturister och jag växte upp med naturism. Vi bodde på landet, lite avsides, så under sommaren var vi mest nakna hela tiden, hade även tillgång till en liten sjö så det har varit normalt att bada naken och att "näcka" sedan barnsben. Inte ens under min ungdom ändrade jag mig och kom det hem vänner till mig eller till familjen brukade även de vara nakna med vissa undantag, kan inte minnas att någon inte tog seden ditt de kom. Fortsatte sedan att vara naturist efter det att jag blev vuxen och bildat egen familj.

  SvaraRadera
 27. Intressant! Jag är lite intresserad av hur det är att ha vuxit upp i naturistiska kretsar. Om jag får tummen ur och börjar spela in och publicera podcasts, skulle ni vara intresserade av att bli intervjuade eller medverka i ett program? Jag har en idé om att göra en podcast där vi är ett par stycken (helst) som pratar om naturistnyheter och annat men även ha med något samtal mellan en eller flera på ett tema. Helst skulle jag vilja att man kunde träffas och kanske sitta i en bastu eller nåt för att få rätt stämning.

  SvaraRadera