Innehållsdeklaration

Tanken, i den mån den finns, är att skriva av mig om kroppsfixering, nakenhet, självkänsla, perfektionism, reklam- och mediainflytande, jämställdhet, sexualisering och annat jag tycker om att skriva om.
Det dyker även upp diverse länkar till saker jag snubblar över.
Är tyvärr inte så frekvent uppdaterad längre, dock enstaka inlägg och scheman för hyrda bad i Uppsala.

tisdag 27 maj 2008

God och dålig nakenhet

Som med mycket annat kräver utövandet av social nakenhet att man visar respekt. Att det finns människor som tycker illa om nakna kroppar måste vi respektera och vice versa, det är när den respekten inte finns som det blir missförstånd om vad nudism och naturism handlar om. Jag fick en länk till denna nyhet från en kompis med frågan om det var sånt här som förstör synen på naturism/nudism. Och det är det ju.
Om vi bortser från att mannen var naken, hade det varit ett accepterat beteende då? Jag är tveksam till att så många tjejer hade känt sig trygga med en man som plötsligt kommer fram ur buskarna och börjar springa bredvid dem i löparspåret utan att säga ett ord. Självklart är det en försvårande omständighet att han nakenlöper men personligen skulle jag nästan tycka det var mer skrämmande om han bar kläder som skulle kunna skydda honom om det kom till handgemäng. Springer han naken kan man ju hoppas att det är det som är grejen för honom och att det stannar vid det iallafall (obs, jag vill på intet sätt förringa obehaglighen i ovälkomna närmanden av detta slag)

Jag har lyssnat på P4-programmet Karlavagnen från den 12 maj i år då ämnet var "NATURIST, JAVISST". Rekommenderar en lyssning då många bra åsikter och erfarenheter kom fram, både positiva och negativa. Folk fick prata till punkt och svara på frågor. Programledaren Stina Wollter som var positiv och nyfiken lyssnade på vad de medverkande hade att säga och kunde hålla distans från de som verkade vilja provocera lite. Det var främst i andra timmen det kom fram ett par stycken med negativa erfarenheter och i åtminstonde ett fall berodde det på (omsesidig?) respektlöshet, eller snarare kanske missförstånd grannar emellan.
Eftersom nakenhet är nåt som väldigt lätt kan provocera människor så får vi som vill slappna av nakna försöka hålla oss på ställen där det är accepterat. Men samtidigt tycker jag att det borde kunna vara lite tvärtom också, ingen har ju faktiskt dött av lite nakenhet.
Åsikter? Erfarenheter?

1 kommentar:

  1. Beträffande antastaren i Borås, varför menar vi att detta skadar nakenkulturen? Hade han burit gorillamask, skulle vi då känt avsky för dessa apdjur...
    Om han var en avfälling från nykterhetsföreningen som "supit till" skulle det betyda att alla nykterister i föreningen vore att anse som busar...

    SvaraRadera