Innehållsdeklaration

Tanken, i den mån den finns, är att skriva av mig om kroppsfixering, nakenhet, självkänsla, perfektionism, reklam- och mediainflytande, jämställdhet, sexualisering och annat jag tycker om att skriva om.
Det dyker även upp diverse länkar till saker jag snubblar över.
Är tyvärr inte så frekvent uppdaterad längre, dock enstaka inlägg och scheman för hyrda bad i Uppsala.

tisdag 26 augusti 2008

Var går gränsen?

Äntligen ett företag som visar var skåpet skall stå och hjälper ungdomar att förstå att de aldrig duger som de är.
Att de kommer att ta betalt för tjänsten är förmodligen bara nåt de är tvugna till, för de skulle väl inte vara så cyniska att de både sabbar barns uppfattning om sin kropp och sitt utseende och försöker göra sig en hacka på en gång. ...så cynisk kan väl inte nån vara?

9 kommentarer:

 1. Klart de vill ta betalt för det, tidigare har de säkert gjort en del retush på begäran av barn eller förälder utan att ta betalt för det.
  Visst kan man bli upprörd över att de erbjuder en sån här tjänst, men jag tror tyvärr att ungdomar i t.ex. gymnasiet redan är förstörda och vet att det går att göra sådan retush (och gör det säkert på egna bilder de tar). Göra Photoshop olagligt att använda kanske?

  SvaraRadera
 2. Att kidsen själva vet hur det funkar och att de förmodligen fixar med det på egen hand förutsätter jag, men det är en viss skillnad när det blir såhär systematiserat och accepterat av "vuxenvärlden". Det skickar fel signaler tycker jag och det är ett steg i fel riktning.
  Var skall vi dra gränsen? Lite fylligare läppar? Trolla bort dubbelhakan? Räta ut sneda tänder?
  Och tro inte att jag inte lider över mina gamla skolfoton, men det var så jag såg ut, på gott och ont.

  SvaraRadera
 3. Men är det så konstigt att vuxenvärlden accepterar det? (om det nu är så att vi accepterar det). För oss vuxna som är så vana vid all tv-reklam och retusherade reklambilder är det väl inget konstigt att vi tillåter att detta sker. "Vi vuxna" (det vill säga de vuxna som inte höjer ögonbrynen över en sån här nyhet) är det bara ett led i att ha bilder som speglar hur man vill se ut, inte nödvändigtvis hur man ser ut. Tills dess att retusherade reklambilder försvinner är jag rädd för att det är svårt att stoppa den här sortens framsteg.

  Vore för övrigt intressant att läsa en reflektion om den här nyheten:
  http://aftonbladet.se/nyheter/article3172268.ab

  SvaraRadera
 4. Jag vet att det är en fåfäng (!) kamp jag för och att vi tydligen oundvikligen går mer och mer mot en ökande utseendefixering i samhället. Jag tycker bara det är sorgligt att det skall sättas ett sånt fokus på att se ut på ett visst sätt och passa in i mallar.
  Barn och ungdomar, ja inte bara de utan alla, borde få hjälp att lägga sin energi på att trivas med att vara den de är i den kropp de har istället för att försöka leva upp till vad "normen" anbefaller.
  Vi har bara ett liv, njut av det du har istället för att hela tiden sikta mot stjärnorna. Vi måste inte bli "lite lyckligare", "lite snyggare" och "lite bättre" hela tiden. Jag är säker på att de flesta skulle kunna vara väldigt nöjda med det de har om vi bara fick chansen.
  Tack för tipset, återkommer om det...
  (kul med kommentarer och mothugg förresten, har varit lite lite sånt här ;) )

  SvaraRadera
 5. Hehe, bra att du tar det så, kände mig lite som en förespråkare för mass-retush ett tag.
  Jag kan väl tycka att om man t.ex. har vurpat på cykeln dagen innan fotograferingen och har världens blåtira, är då inte ok att retusha bort den? Blåtiran har jag ju inte kvar om en vecka. Sneda tänder, sned näsa, ögonfärg (vilket iofs kan fixas med färgade linser redan innan fotograferingen) är ju så som jag verkligen ser ut och sånt kanske inte borde retushas på ett skolfoto (oavsett ålder på eleven).
  Samtidigt känns det lite läskigt att jag sitter här och skriver att det är ok att ta bort en blåtira. Intressant att jag genomgått den förändringen. Hade jag hållit mig kvar i i mitt mörkrum istället för gått över till den digitala världen hade jag förmodligen velat ge mig själv en rak höger.

  SvaraRadera
 6. Ja, jag blev lite förvånad att det var just du som höll i den facklan.
  Det svåra är ju just var man skall dra gränsen, är finnarna i deras eget exempel också nåt som man skall få ta bort? De kommer ju förmodligen inte att vara där om ett par år. Påsarna under ögonen? De kanske kommer att sitta kvar hela skoltiden på grund av för höga krav på läxläsning.

  SvaraRadera
 7. Tja, du det är väl alltid svårt att bestämma var man ska dra gränsen om man erbjuder retush som tjänst. Tjejerna försöker väl så gott det går att sminka över finnarna, men det är väl inte riktigt lika socialt accepterat att killar gör det (vilket kanske är orättvist).Men visst är det en knepig fråga, försök att som förälder stå emot sitt barns önskan om att bli förbättrad på skolfotot.

  SvaraRadera
 8. Hehe, de verkar dra in marknadsföringen i alla fall, om än inte tjänsten:

  http://www.expressen.se/Nyheter/1.1285487/svenskt-skolfoto-backar-om-retuschering

  SvaraRadera
 9. Ja, tack vare Expressens "avslöjande" behöver de ju knappast lägga en ytterligare krona på marknadsföring av tjänsten.

  SvaraRadera