Innehållsdeklaration

Tanken, i den mån den finns, är att skriva av mig om kroppsfixering, nakenhet, självkänsla, perfektionism, reklam- och mediainflytande, jämställdhet, sexualisering och annat jag tycker om att skriva om.
Det dyker även upp diverse länkar till saker jag snubblar över.
Är tyvärr inte så frekvent uppdaterad längre, dock enstaka inlägg och scheman för hyrda bad i Uppsala.

söndag 7 augusti 2011

Det sjuka har blivit norm.

Jag skall försöka att inte bli sarkastisk över den ironi och dubbelmoral som ligger i att Aftonbladet publicerar den här texten. Men det är väl nånting i stil med att Vatikanen skulle yttra sig om hur fel det är av de muslimska samfunden att fördöma homosexuella. Så, nu var det sagt. Till ämnet!
Det är en ypperlig text om hur vi skall indoktrineras till tron att våra kroppar inte duger, oavsett hur vi ser ut. Har du en kropp som avviker från den stipulerade normen saknar du kontroll och har du inte kontroll är du inkompetent, punkt.
En av anledningarna till att vi låter våra barn bada på nakenbadet framför det textila badet är den variation av kroppar som finns. Många som inte känner sig accepterade på det "vanliga" badet föredrar tydligen, och klarar av, att klä av sig helt inför främlingar på nakenbadet. Detta ligger förmodligen bakom det talesätt jag hört som säger: "Det är knappast de du vill se nakna som är på nakenbadet.". Vi kanske är lite fulare, men hellre det än att gå på myten om den perfekt trimmade kroppen som ideal. Ingen har den perfekta kroppen, men alla har en perfekt kropp.
Hellre variation än norm!

3 kommentarer:

 1. Några saker: Texten är inte alls ypperlig eftersom den övertolkar häslotidningarnas råd å det grövsta. Sunda råd, som är tänkta till att leda till att människor äter när de är hungriga inte när de är sugna på skräpmat, görs om till någon slags mall för anorexi. Snacka om att "som satan läser bibeln" passar in här. 2) Om du skyller allt på andra (media, män, staten, etc) så blir du till slut bitter och framförallt ett passvi offer. 3) Vilka är det som vill se trådsmala människor? Tja, bögar, vissa osäkra kvinnor och några ännu mer osäkra män varav de senare väljer tjejer de egentligen inte tänder på men som de tror impar på polarna. Alla jag känner gillar lite mullighet, mycket mer än vad tjejer verkar gilla, hos sig själva.

  SvaraRadera
 2. Förresten, om man nu använder uttryck som "den normaliserande ätstörningen" så tror läsaren 1) att personen är en sådan som svänger sig med postmoderna kvasiuttryck som egentligen inte betyder ett skvatt och 2)om man nu vill tillhöra kvasiskaran så är det ju faktiskt vettigt att man kan PROBLEMATISERA och NYANSERA ett område. Ingen forskare i världen (tja, genuspedagogerna kvalar liksom inte in eftersom de inte ens hymlar om att de redan "vet" att könet är konstruerat etc.) skulle skrivit så ... tja, onynaserat om något. Skriver man på detta sätt så tror folk att man inte förmår att se nyanserna utan att man enbart är förmögen att köra i 180 åt endera hållet. Barn skriver på detta sätt eftersom de inte hunnit lära sig att abstrahera. Så antingen fortsätter ni att skriva för de som tycker exakt som ni utan minsta lilla reflektion om andra vägar men då får ni också finna er i att andra tycker att ni helt enkelt är trångsynta och korkade, och det är ni antagligen inte.

  SvaraRadera
 3. Hoppsan! Det var värst så provocerad man kan bli över att någon stört sig på att det som presenteras i hälsotidningarna är rätt enkelriktat och onyanserat. Var det inte nyanser som var bra sade du? Hur tycker du hälsotidningarna för fram en nyanserad bild av ett hälsosamt leverne?
  Jag tycker heller inte att man skall vräka i sig skräpmat och sen skylla på någon annan när man blir sjukligt överviktig med alla följdsjukdomar som kommer med det. Men när vi blir matade med att det enda sättet att må bra på är att träna och äta sig till en aerobicinstruktörs kropp tycker jag det känns väldigt onyanserat och enkelriktat. Tycker inte du?
  Och att hälsa på sistone mer och mer har kommit att handla om utseende än om hur personen faktiskt mår, både fysiskt och psykiskt, är väl trångsynt och korkat om något?
  Jag tror inte att någon som satt sig i sitsen att vara överviktig blir hjälpt av att de tidningar som säger sig handla om hälsa talar om för dem att de är karaktärslösa grisar som bara behöver skärpa sig. Men det kanske beror på vilket samhällsklimat man eftersträvar.

  SvaraRadera