Innehållsdeklaration

Tanken, i den mån den finns, är att skriva av mig om kroppsfixering, nakenhet, självkänsla, perfektionism, reklam- och mediainflytande, jämställdhet, sexualisering och annat jag tycker om att skriva om.
Det dyker även upp diverse länkar till saker jag snubblar över.
Är tyvärr inte så frekvent uppdaterad längre, dock enstaka inlägg och scheman för hyrda bad i Uppsala.

måndag 29 augusti 2011

Vad är det vi vill?

När jag läste det här inlägget på Skepchick.se började jag avundsjukt fundera på varför vi inte har en sån rörelse som skeptiker, ateister och humanister lyckats dra igång. För även om Charmkvark beklagar skeptikerrörelsens nöd så ligger de ljusår före oss.
Tittar man på det snabbt så ser man skillnader i vad vi är ute efter. Skeptikerna vill få in det vetenskapliga resonemanget i medvetandet hos människor för att förhindra slöseri med resurser på metoder och processer som inte är bevisat verksamma, medan vi naturister bara vill bada nakna.
Eller är det verkligen så? Är det vårt enda mål?
Kan det kanske vara så att vi får den rörelse vi förtjänar? Är vi inte tillräckligt tydliga med vad vi vill mer än hoppa runt utan kläder i solen?
Hur skall vi då göra för att höras i debatten om utseendehets, kroppsideal och normer? Måste vi forma någon slags tydlig agenda som punktvis och tydligt stolpar upp vilka frågor vi tycker är viktiga och vad vi tycker i dem? Vem gör det? Inte förbundet iallafall vad jag sett.
Vi saknar en karismatisk "Sturmark" som kan och vill göra vår röst hörd, vi saknar "Skepchicks" som skriver om våra tankar och granskar oss, vi saknar en "skeptikerpodd" där vi kan prata om nyheter och debatter ur våran synvinkel.
Framförallt kanske vi saknar ett intresse hos folk att veta mer om vår livsstil och vår filosofi.
Media rapporterar gärna om oss men mest för att det blir putslustiga reportage med fyndiga rubriker och roliga fraseringar. Ingen tidning ringer oss och ber om en åsikt när det debatteras utseendefixering bland ungdomar eller om vad som skall anses vara förargelseväckande beteende.
Det sägs att det finns forskning på personer som vuxit upp inom naturistkretsar, det vore intressant att se vad, om något, de kom fram till. Om vi kunde visa på ett samband mellan naturism och bättre självbild till exempel så kanske vi skulle få lättare att bli hörda. Finns det någon mer som hört talas om dessa undersökningar?
Eller har ni andra förslag på hur vi skall bli tagna på lite mer allvar?

2 kommentarer:

  1. Tror att det förhåller sig på samma sätt med naturism som med andra ideologiska förhållnigssätt, antingen gillar man det eller så förkastar man det, gråzoner finns alltid. De som tror de tror och de som inte är övertygade förblir oövertygade hur mycket man än lägger ner på information, marknadsföring och debatt. Om Sturemark är karismatiskt, tja... det är upp till var och en att tycka vad man vill, men jag tror inte att vår livsförhållningssätt skulle vinna på det med en "karismatisk" förespråkare. Låt oss istället berätta för våra vänner och de vi möter om vad vi står för och tror på och att detta är mycket effektivare än stora kampanjer.

    SvaraRadera
  2. Jo, men jag tycker samtidigt att vi är lite för osynliga i samhället. Varför tillfrågas vi inte i frågor som ligger oss nära? Finns det en central punkt att vända sig till om media vill fråga oss något eller få kontakt med naturister?
    Sen är det inte stora kampanjer jag efterlyser utan mera bara en högre närvaro i media.

    SvaraRadera