Innehållsdeklaration

Tanken, i den mån den finns, är att skriva av mig om kroppsfixering, nakenhet, självkänsla, perfektionism, reklam- och mediainflytande, jämställdhet, sexualisering och annat jag tycker om att skriva om.
Det dyker även upp diverse länkar till saker jag snubblar över.
Är tyvärr inte så frekvent uppdaterad längre, dock enstaka inlägg och scheman för hyrda bad i Uppsala.

fredag 13 november 2009

En lektion i att tycka om sig själv?

Och kanske i att lära sig hur mycket som ligger bakom de naturliga vackra bilderna vi matas med.
The Body Confidential verkar efter en snabb koll vara ett helt vanligt livsstilsmagasin på nätet riktat till kvinnor runt 30.
De har skrivit en till reportage förklädd reklamtext för ett företag som erbjuder luxuös fotografering i modereportagestil med hjälp av sminkös, proffsfotograf och efterbehandling (PhotoShop). Tanken är att kvinnor skall köpa deras tjänster, låta sig bli uppsminkade, bortskämda och sedan peppade till att ta av sig alla kläder och posera på modellvis för att sedan köpa bilder att förmodligen visa sina partners.
Det låter vid en första anblick väldigt kommersiellt och cyniskt, att lura stackars tjejer på deras pengar för att ytterligare objektifiera dem både inför sin partner och sig själva. Dock är det lite dubbelt känner jag när jag läser texten, de som går dit får ju faktiskt en inblick i hur mycket smink det krävs, hur onaturliga och konstlade poserna är, vilken mängd ljus och foton det krävs för att få fram tillräckligt bra material som sedan kan PhotoShoppas till perfektion. När de sedan får se de färdiga bilderna kan de se att skillnaden mellan de själva och modellerna på omslagen kanske inte är oändlig. Det blir på samma villkor, nästan, för sedan skall man komma ihåg att modellerna har som heltidsjobb att underhålla sina utseenden.
Så även om jag inte tycker det är 100% bra så ligger det nåt bra i det, och det kan ju faktiskt bara vara "en kul grej" också.
Jag tror att de som varit där och blivit nöjda med vad de får se på bilderna (vilket förmodligen är de flesta då det är företagets affärsidé) får en bättre inställning till sin kropp och sitt utseende. Och börjar man acceptera sin kropp och kanske tillomed tycka om den så tar man även hand om den bättre och så är den goda spiralen igång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar