Innehållsdeklaration

Tanken, i den mån den finns, är att skriva av mig om kroppsfixering, nakenhet, självkänsla, perfektionism, reklam- och mediainflytande, jämställdhet, sexualisering och annat jag tycker om att skriva om.
Det dyker även upp diverse länkar till saker jag snubblar över.
Är tyvärr inte så frekvent uppdaterad längre, dock enstaka inlägg och scheman för hyrda bad i Uppsala.

måndag 21 september 2009

Ett naket ställningstagande

En sak som dryftades vid det senaste badtillfället var frågan om varför inte fler yngre är intresserade av naturism. Med yngre avser jag här personer mellan 25 och 30+, dvs de som flyttat hemifrån men inte ännu skaffat barn. Unga Vuxna kanske är beteckningen.
Det jag funderar över är om det bara är jag som känner att det finns vissa likheter mellan naturism och en del alternativa livsstilar som är populära.
De personer jag träffat inom naturiströrelsen är, jämfört med många jämnåriga, väldigt öppna och fördomsfria.
Personer som ägnar sig åt naturism har, enligt mig, en syn på människor som stämmer överrens med den fria och individinriktade människosynen som finns hos feministiska personer.
De flesta naturister verkar traditionellt ha ett intresse för natur och miljö i linje med den nya miljötrenden och jag kan tänka mig att vegetarianer skulle hitta många åsiktsfränder i naturistkretsar.
Naturiströrelsen var i grunden inriktad mot ett sunt leverne med avståndstagande från alkohol och tobak.
När jag läser om eller pratar med folk som tillhör de unga urbana vuxna i nån av dessa kulturklickar får jag uppfattningen att de gärna vill göra ett ställningstagande och markera avstånd från traditionella mönster och normer. Man vill vara alternativ och egen och en sak som kom upp under samtalet i lördags var just ironin i att i stort sett alla subgrupper i samhället har sina egna attribut och utan dessa blir det svårt att sticka ut från mängden. Utan kläder blir vi för lika.

Min personliga tro är att många alternativa människor skulle trivas alldeles utmärkt på nakenbadet där alla tillåts vara olika men ändå lika välkomna.
Nu känner jag att detta blev lite svamligt men hör gärna av er med åsikter och tankar.

2 kommentarer:

  1. Jag håller absolut med.
    Jag tror att enda räddningen för naturismen som organiserad rörelse skulle vara om människor med starkt engagemang för öppenhet, jämställdhet och jämlikhet, och starkt engagemang emot miljöförstöring, kroppsfixering och sexualisering, skulle finna naturismen som ett uttryckssätt för sina åsikter och ett forum att samlas kring.

    SvaraRadera
  2. Min önskan är ju att vi skulle komma till en punkt där det inte behövs nån organisation i större bemärkelse utan att det låg i allmänhetens intresse att det fanns naturiststränder och där badhus var klädfria. Tänk om alla kunde slappna av och våga vara sig själva.
    Men fram till dess måste vi se till att få in nya friska krafter.

    SvaraRadera