Innehållsdeklaration

Tanken, i den mån den finns, är att skriva av mig om kroppsfixering, nakenhet, självkänsla, perfektionism, reklam- och mediainflytande, jämställdhet, sexualisering och annat jag tycker om att skriva om.
Det dyker även upp diverse länkar till saker jag snubblar över.
Är tyvärr inte så frekvent uppdaterad längre, dock enstaka inlägg och scheman för hyrda bad i Uppsala.

onsdag 23 september 2009

Kill-, och tjejbaciller

Häromdagen kom det ett mejl från lokalansvarig här på jobbet, där det påpekas med eftertryck att vi nu minsann fått skyltar som delar upp toaletterna mellan tjejer och killar och vi ombedes respektera skyltarna.
Jag har mejlat iväg en fråga där jag ber att få höra argumentet för uppdelningen. Vad finns det för argument? Anser personer som uppbär lön, på allvar, 2009, att alla killar är snuskigare per automatik än vad alla tjejer är?
Helt barockt i mina ögon.
Jag har förresten inte fått nåt svar än och det har snart gått en vecka.

Hela det här med att dela upp och understryka att det är skillnader mellan könen är ju väldigt gammeldags känner jag. Ingen skulle ju vara gladare än jag om mina barn skulle få växa upp med gemensamma omklädningsrum i skolan till exempel.
Genom att sanktionera uppdelningen redan för små barn lär vi de små människorna att det är skillnad, inte bara i utseende. För vi lär ju våra barn att utseendet inte spelar roll i hur man skall bli bemött eller bemöta andra, men detta gäller ju inte utseendet på genitalierna, då är det minnsann skillnad.
Men den sexuella spänningen mellan könen då?
Ja, fråga vilken HBT-människa som helst hur de överlevde? Det kanske är dags att inse att sexuella spänningar och känslor kan uppstå mellan personer av samma kön också. Och vad har de så tvunget med nakenhet att göra? Vi har väl alla kunnat känna en sexuell attraktion till en annan person som vi aldrig sett annat än fullt påklädd?

Näe, väx upp och låt oss vara individer, tillsammans!

2 kommentarer:

 1. Jag har jobbat med byggnadsprojektering och jag hade då inställningen att det mest effektiva och jämställda vore väl om man inte skulle separera damers och herrars toaletter. Ibland tyckte brukarna också det, men lika ofta inte. Det var då oftast kvinnor som var emot. Hygienen användes väl ibland som argument, men jag uppfattade att det nog var nägot annat som liksom låg bakom. Så här är min tolkning: Många kvinnor känner sig underordnade i samhällets maktstrukturer och tycker då att de väl i alla fall kan få ha toaletten för sig själva. En frizon.

  Det vore ett förståss ett ideal om det kunde funka som du skriver i skolornas omklädningsrum, men det känns som ett vääldigt avlägset ideal. Skolåren är ju de mest känsliga när det gäller kroppsutveckling och nakenhet. Så länge inte vi vuxna vill byta om tillsammans på gymmet och badet skall vi nog inte förvänta oss det av barnen.

  SvaraRadera
 2. Ja, det mest effektiva vore ju att inte behöva ha dubbla uppsättningar toaletter, och omklädningsrum för den delen, och så vitt jag ser finns det inte några egentliga argument som håller.
  Fördomen att män skall vara snuskigare ser jag som en förolämpning då jag oftast själv sitter. Indela isåfall toaletterna i "snuskos" och "renliga", eller kanske bättre "omogna" och "vuxna".
  Undrar vad som skulle hända om nån vågade bygga ett gym med bara ett omklädningsrum...

  SvaraRadera