Innehållsdeklaration

Tanken, i den mån den finns, är att skriva av mig om kroppsfixering, nakenhet, självkänsla, perfektionism, reklam- och mediainflytande, jämställdhet, sexualisering och annat jag tycker om att skriva om.
Det dyker även upp diverse länkar till saker jag snubblar över.
Är tyvärr inte så frekvent uppdaterad längre, dock enstaka inlägg och scheman för hyrda bad i Uppsala.

fredag 18 september 2009

Nakenlöpning

Nåt som jag inte provat än är att ge mig ut och springa naken, jag skall inte säga att jag inte är lockad för jag tror det skulle vara skönt. Anledningen att jag inte provat på det är av rädsla för andras reaktioner. Jag kan tänka mig att en tjej som är ute i spåret och möter, eller ännu värre, blir ikappsprungen av en spritt språngande naken karl kan nog bli rätt skrämd. Inte så mycket av nakenheten i sig utan mer av den inlärda uppfattningen att nakenhet måste vara kopplat till sex, då är det nog lätt att tankarna skenar iväg och istället för en joggare utan kläder ser hon en våldtäktsman.
Om jag får tillfälle att prova på nakenlöpning någonstans där sådana situationer kan undvikas så gör jag det gladeligen.
Dessa tankar väcktes hos mig igen när jag läste den här artikeln där artikelförfattaren frågar sig om inte nakenlöpning vore det logiska steget efter den gryende trenden med barfotalöpning där man anser att löparskor inte är en hjälp utan ett hinder och en störning för den naturliga löpmaskinen som vår kropp är. Och det är väl bara att hålla med? Inte f-n hjälper mina shorts eller funktionströja mig speciellt mycket när jag löper. Det man får betala för när man köper avancerade löparplagg (och nu pratar jag inte om de värmande varianterna för vinterlöpning) är material framforskade för att kunna transportera så mycket värme och fukt som möjligt från kroppen, de har ju oftast inte ens fickor. Ja ni hör ju själva... Hur vore det att inte ha några material alls så kroppen kan släppa ut så mycket värme den vill och fartvinden får ta hand om fukten.

9 kommentarer:

 1. Det är toppenskönt att motionera naken, särskilt utomhus. Gjorde det en del för några år sedan, tidigt om morgnarna, på mer avlägsna delar av en stadsnära motionsslinga. Klart att det vore ännu skönare att kunna springa ut direkt hemifrån, men det är nog tyvärr inte läge för det där jag bor.
  Trädgårdsnaturisten

  SvaraRadera
 2. Det vore ju skönt att hitta en löpslinga där man kunde prova detta utan behöva ge sig ut i ottan eller riskera att skrämma folk.
  Kanske om man kan dra ihop en grupp, gärna blandad, det är väl lite mindre skrämmande kanske än en ensam löpare.
  Nån sugen?

  SvaraRadera
 3. Hmm, låter som en god idé, att ge sig ut en hel grupp. Helt klart mindre "skrämmande". Men man kan ju inte åka över hela landet för detta?

  SvaraRadera
 4. Undras om det går att prata med friluftsfrämjandet om att få använda spåret i Sunnersta till det kanske? Då skulle vi ju kunna avsluta med bastu i Sunnerstastugan. :D
  Annars får vi väl åka ett gäng till Tyskland då och utnyttja den snart öppnade vandringsleden som skall vara "clothing-optional".

  SvaraRadera
 5. Trädgårdsnaturisten27 september 2009 22:40

  Spåret i Sunnersta låter som en god idé! Annars finns det många stigar och slingor i Kungshamn-Morga, där det inte vimlar av folk. Avslutning med bastu i Sunnersta kan funka ändå, även om det skulle innebära en kort bilresa emellan motionsturens slut och bastun.

  SvaraRadera
 6. Det får väl bli ett evenemang för nästa säsong kanske. Innan vi fått till datum, folk och eventuella tillstånd lär det vara vinterlöpställ som gäller. :D
  Det kan ju vara en chans till publicitet också, kanske ett återkommande evenemang som den finska nakenmilen?

  SvaraRadera
 7. Det börjar snart bli dags att göra verklighet av planerna på nakenlöpning. Snön smälter undan och förr än man anar (förhoppningsvis) är det läge för uteaktiviteter utan kläder.

  SvaraRadera
 8. Ja, det drar ju lite i löptarmen.
  Hur går vi tillväga med att starta upp det då? Efterlysa sugna löpare på nån av alla löp- och motionssajter som finns?
  Förslag på slinga som funkar?
  Sen är det nog ett måste att få till en bra mix eftersom ett gäng nakna karlar som kommer flåsandes i löpspåret nog skulle väcka fel slags uppmärksamhet.

  SvaraRadera
 9. Jag tror att en slinga i Kungshamn-Morga skulle funka ganska bra, det brukar i vart fall inte vara speciellt mycket folk där (som skulle kunna bli störda).
  Vad gäller löp- och motionssajter är jag helt obevandrad.

  SvaraRadera